Самолетни билети, почивки, екскурзии и визи.

IATA Ефективни пътувания за бизнес, почивки и развлечения ВХОД ЗА АГЕНТИ
aerotourmm.com » Дестинации » Казахстан

Казахстан


Казахстан

 

Казахстан е страна на остри, дори груби контрасти.

 

Това е огромна страна, на практика с размерите на Западна Европа, но с едва 15 милионно население. Страна на внушителни планински върхове, бързи, пълноводни реки, глетчери и алпийски пасища.

 

Страна на безкрайната степ с хълмист пейзаж и зелени пасища, простиращеи се докъдето стига погледът. Страна така безводна, с напукана от суша земя, където почти нищо не вирее. Страна на жесток сибирски студ, където температурите редовно падат под -40 С. Това е страна благославена /а според някои прокълната/ с изобилни запаси от нефт и газ, както и буквално с всички видове полезни за човечеството изкопаеми от въглища до злато и от платинва до уран. Тя е основен производитеул и износител на пшеница.

 

Разположена е напряко на Древния път на коприната, там, където изток и запад, север и юг се пресичат по земя и въздух и свързват Европа, Азия и Близкия Изток. Около една трета от страната е заета от степ, оградена от планини на изток и югоизток. Климатът е континентален , с топли , сухи лета и студени зими. Температурата през януари варира от -19 до -40 градуса, а през юли от +19 до +40 градуса.

 

Най-големи реки в Казахстан са Урал, Емба, Сърдарья, Иртиш, а сред езерата – Каспийско море, Аралско море, Балхаш, Зайсан. 10 забранени за лов и риболов зони, 8 национални парка, 2 природни резервата и 3 природни парка съхраняват казахстанското биоразнообразие.

 

Формата на управление на Казахстан може да се определи като президентска редпублика с централна рола на президента, който е държавен глава, назначавна премиера и определя основните линии на вътрешвната и външната политика. Парламентът е двукамарен – горната камара /Сенатът/ има 47 членове, а долната камара /Маджилис8 – 107.

 

В Сената има по два представители от всяка област и от двата града-области Астана /столица/ и Алматъ /бившата столица/, а останалите 15 членове са посочвани от президента публични личности, интелектуалци, учени . 98 от представителите в Мажилиса се избират с преки избори, а останалите 9се назначават от Асамблеята на народа на Казахстан, където са представени етносите, населяващи страната.

 

Казахстан обявява независимостта си от ССР през 1991г. Страната членува в редица Международни организации като ООН, ОССЕ, НАТО, ОНД.

 

Централен елемент на герба на Република Казахстан е кръглата връхна част на юртата – „шанърак", която символизира семейното благополучие и мира. Златокрилите фантастични коне с рога се наричат тулпари и бележат сила, прозорливост и безстрашие.

В лявата част на знамето на държавата е разположена плетеница с национални мотиви. В центъра е изобразено слънце като източник но живот и енергия и реещ се степен орел /беркугт/, който векове наред е заемал централно място в живота на номадите като символ на свобода и независимост.

 

До Република Казахстан се пътува с авиокомпании Аерофлот, Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, средна цена насамолетен билет е около 600 евро. Време за пътуване около 5 часа. Основните летища в Казахстан са Бурундай вАлмати, Астана, Актау.  Основен национален авиопревозвач е Air Astana, създадена в 2001 и в настоящо време се явява най-голяма авиокомпания в Казахстан Самолетен парк на авиокомпанията състои от  Boeing-737-7800/800, Boeing-757-200, Fokker-50.

 

Територията на Казахстан е толково голяма, (страната е разположена в два часови пояса) Името на най-въсокия връх в Казахстан, Хан Тенгри, означавна „Господар на Духовете” или „Властелин на небесата”

 

В Казахстан освен казахите има повече от 130 етнически групи, които и до днес са запазили своята културна, езикова ирелигиозна идентичност. Сред тях са тези на руснаците, украинците, немците, татарите, уйгурите, българите, гърците, корейците и др.

 

Списание Еuropa2001 


Визи

 • Визи за Виетнам

  Визи за Виетнам
  Еднократна туристическа виза – означават  еднократно влизане, пребиваване и излизане от Виетнам в рамките на посочения във визата срок и в рамките на самолетния билет.
 • Електронна виза за Азербайджан

  Електронна виза за Азербайджан
  От април 2013 има нова процедура за получаване на входна виза в Азербайджан – електронна туристическа виза.  Аеротур ММ извършва цялата процедура по оформяне на електронна виза .
 • Делова / Бизнес виза за Казахстан

  Делова / Бизнес виза за Казахстан
  На пътуващите български граждани за Казахстан с цел бизнес се издават визи категория „D1”, “D2”, “D3”, “D4”, “D5”, “D6”, “D7”, “D8”.