Самолетни билети, почивки, екскурзии и визи.

IATA Ефективни пътувания за бизнес, почивки и развлечения
aerotourmm.com » Дестинации » Китай » Пекин

Пекин


Пекин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пекин е градът прославил се със своето историческо и културно наследство, възникнал преди повече от 3 000 години и служил като столица на страната повече от 850 години. Столицата на Китайската народна република е политически, културен и икономически център на страната. Градът е разположен в северната част на Хуабейската равнина и заема площ от 16 800 кв.м.

 

Пекин е втория по големина град в Китай след Шанхай, с население наброяващо повече от 15 млн. Пекин е една от най-старите столици. Градът добива днешния си облик по времето на династията Мин (1368 – 1644), когато е построен и един от най-значимите обекти на столицата – “Забраненият град”, най-големият в света запазен дворцов комплекс, седалище на 24 китайски императора в продължение на 5 века. 

От София до  Пекин може да се пътува с авиокомпаниите Аерофлот, Turkish Airlines, Lufthansa, Emirates, Qatar Airlines, средната цена на самолетните билети е от 500 – 550 евро с всички летищни такси.

За гостите на града са открити за посещение повече от 200 туристически обекта. Сред тях са “Храмът на небето”, в който китайските императори са извършвали жертвоприношения; паркът Бейхай - в миналото императорска градина; паркът Ихеюян - в миналото летен императорски дворец; заставите на Великата стена – Бадалин, Мутянью и Суматай; площад Тянанмън и др.

В Пекин са зарегистрирани 7309 древни исторически и културни паметници. От тях 42 са паметници със световно и национално значение и подлежат на специална охрана. 222 паметника са с градско значение. 

В Пекин съжителстват три основни стила традиционна архитектура – дворцов, жилищен и религиозен. Но на практика и трите са с една и съща структура – тази на едноетажната къща  “съхъюен”. Пекин е бил планиран като два правоъгълника. Първият е Вътрешният град, разположен около Забранения град. В него са се разполагали правителствените сгради, хамбарите и жилищните части.

Вторият по-голям правоъгълник, обширният Външен град, е бил разположен в южната част и се е състоял от увеселителни и търговски части, както и от жилищните квартали на обикновените граждани. Макар китайските власти да са започнали събарянето на стария Пекин преди петдесетина години (градските стени, строени от династия Мин са съборени през 1958 г.), заложеният през XIII в. от монголите план на града все още си личи.

 

Провелата се през 2008 г. Олимпиада подтиква правителството да осъществи може би най-мащабното и амбициозно преустрояване на град в модерната история на човечеството. Построяват се нови пътища, модерни молове, огромни небостъргачи и се подобрява системата на градския транспорт. Голяма част от олимпийските обекти са проектирани от чужди архитекти. Изграден е Националният стадион наречен “Гнездото” с капацитет от 90 000 седящи места. 

 

Градът е известен и с кулинарията си. Навсякъде има ресторанти, закусвални, пелменници. Може да се опита храна от целия свят и от всички краища на Китай. Безспорно най-популярното ястие е “Патица по пекински”.

Историята на ястието датира от преди повече от 700 години. В миналото специалитетът бил сервиран по време на угощения на правителствените служители.

 

За Пекин е характерен доста суров, умерено-континентален климат, студени ветрове, пясъчни бури и страхотни жеги през лятото. Градът е разположен на почти същата географска ширина, на която се намира и София. Четирите му сезона са ясно изразени - през пролетта е топло и влажно, а през зимата студено и сухо.

 

Най-подходящото време за туризъм  е пролетта (май) и есента (септември, октомври), тъй като през лятото температурите често достигат 35°С, а зимата обикновено е студено и вали обилен сняг.


Изгодни самолетни билети

Визи

 • Визи за Индия

  Визи за Индия
  За влизане на територията на Индия, българските граждани се нуждаят от входна виза. В зависимост от целта на пътуването има различни типове визи – транзитни, туристически, бизнес или с друга цел (работна, конференция, изследователска и др.).
 • Частна виза за Русия

  Частна виза за Русия
  Виза тип „ЧАСТНАЯ” може да бъде издадена на граждани на Република България и трети държави за срок на престой не повече от 90 дни с еднократно или двукратно влизане.
 • Визи за роднини и служители

  Визи за роднини и служители
  Този тип виза „Гратис” се оформя въз основа на официално писмо-покана, заверено от Посолството на Република България или Посолството на трета държава.     Визата може да бъде еднократна със срок на валидност до 30 дни ...